Studiile si cercetarile in domeniul roboticii si a tehnologiei 3D au dus la dezvoltarea conceptului de „roboti 3D”.

Si deoarece creativitatea umana tine pasul cu tehnologia in continua evolutie, nu a durat mult de la aparitia jocurilor cu roboti cum ar fi Transformers pana la aparitia primelor jocuri cu roboti 3D. Un exemplu relevant pentru aceasta tema este jocul „I, Robot (The Game)”.

Acesta a fost conceput de catre Dave Theurer si scos pe piata in anul 1983. „I, Robot” este cunoscut ca fiind primul joc video comercializat care utiliza grafica interactiva bazata pe poligoane 3D, de accea putem spune prin extensie ca este primul joc care a implementat roboti 3D.

Un alt joc din aceeasi gama ce are la baza roboti 3D este „Interactive Robot Arm Game”. Bratul robotului are capacitatea de a apuca si muta diferite obiecte in tehnologie de tip 3D.

Robotii 3D nu au fost folositi numai in scopuri distractive

Dar roboti 3D nu au fost folositi numai in scopuri distractive, pentru a realiza aplicatii care sa va relaxeze. La universitatea din Miami, un cercetator si-a prezentat lucrarea in domeniile Robotica si Inteligenta Artificiala la Capionatul si Simpozionul RoboCup, aflat la cea de-a 14-a editie.

Ubbo Visser a fost liderul echipei care a implementat arhitectura de tip sistem multiagent (MAS) si a discutat tehnicile de captare a miscarii pentru animatii grafice. Cercetatorul a creat un simulator pentru jocul de fotbal cu roboti 3D. Visser a ales tocmai acest sport pentru a fi mai bine observata activitatea robotilor in timp real, dinamica si mediul in care acestia evolueaza.

El sustine ca principala problema a inteligentei artificiale si a roboticii in aceeasi masura este intelegerea modului in care unii roboti 3D ar putea acumula informatii astfel incat sa ia decizii rapide. Pentru dezvoltarea acestui proiect, au fost creati 6 roboti 3D, aceasta insemnand ca au o foarte mare asemanare cu robotii fizici.

Dezvoltarea de roboti 3D este ultima inovatie in materie de inteligenta artificiala, nivelul avansat al acestora dovedind evolutia uimitoare a stiintei.

De Irina