Cartea Stalpii Pamantului este capodopera scrisa sub forma unui roman istoric fictiv ca si loc de intamplarea a actiunilor, de catre faimosul scriitor Ken Follett. Ken Follett este un autor britanic galez care a lansat cartea Stalpii Pamantului in anul 2013.
Acest roman istoric, este un bestseller, captand cititorii inca de la primul paragraf. Fiind o carte scrisa si relatata cu atat de mult patos, punerea ei in scena a devenit o necesitate. Astfel, anul 2017 aduce si ecranizarea cartii.
Plotul
Actiunea se deruleaza in secolul al XII-lea si se intinde pe 40 de ani, pe plaiurile Angliei. Totul incepe sa se deruleze sub ochii cititorului pe trei planuri narative, aparent fara nici o legatura intre ele, schitand destine ce incep sa se lege treptat.
Galeria de personaje verosimile care dau sens actiunii precum: Philip, staretul plina de creativitate si pasiune pentru Divinitate, Tom, un zidar care a reusit sa devina arhitect si care s-a indragostit orbeste de Lady Aliena, o femeie deosebit frumoasa si enigmatica prin secretul sau rusinos, Jack, fiul vitreg al lui Tom carea ars biserica din temelii, Alfred, fiul legitim al lui Tom, William, unul dintre cele mai puternice personaje, luand masca unui antagonist, etc. au menirea de a crea un tablou intreg, amplu si detaliat al Angliei, din secolul XII.
Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte
Actiunea graviteaza in jurul reconstruirii lacasului de rugaciune gotic din Anglia, Kingsbridge. Totul lasa la iveala intrigi, oameni cu pofta de sange si de rautate, iubiri interzise, tradari.
Cadrul politic care marcheaza inceputul, este plasat la sfarsitul domniei regelui Henry I, unde tot ce urmeaza in Anglia dupa moartea sa sunt tradari si revolte, personaje frivole, sterpe, pline de mizerie si spirit razboinic.
Sunt atat de bine descrise personajele, incat multe dintre ele sunt arhetipuri general valabile pana in ziua de astazi, menite sa ii ofere cititorului o perspectiva de ansamblu a unei societati mizere. Realatiile pe care personajele ajung sa le formeze intre ei starnesc intrigi, tradari, prietenii, iubire, creionate intr-un mod dur si privite ca un joc de domino.
De ce merita sa cumperi cartea
Cartea Stalpii Pamantului este un roman istoric fascinant inca de la prima pagina. Multitudinea detaliilor, modul de prezentare atat al societatii luata ca un intreg cat si a fiecarui personaj in parte ii ofera cititorului o alta perspectiva asupra vietii.
Cumulul de evenimente dau farmec, inteles si sunt menite sa afunde cititorul in lectura, sa se simta precum ochIi care privesc totul din umbra.
„Stâlpii Pământului” (titlul original în engleză: „The Pillars of the Earth”) este un roman istoric scris de autorul britanic Ken Follett. Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1989 și a devenit un bestseller internațional, fiind apreciată pentru povestea sa captivantă și detaliile istorice bine documentate.
Romanul este situat în secolul al XII-lea și urmărește povestea unui grup de personaje diverse, inclusiv constructori, călugări și nobili, în timp ce lucrează la construcția unei catedrale într-un fictiv oraș englez numit Kingsbridge. Cartea explorează teme precum puterea, corupția, credința, lupta pentru supraviețuire și aspirația către frumusețe și cunoaștere.
Stâlpii Pământului este cunoscut pentru descrierea vividă a vieții medievale, inclusiv detaliile complexe privind arhitectura catedralei și dificultățile întâmpinate în timpul construcției. Romanul prezintă și evenimentele istorice majore ale perioadei, cum ar fi războiul civil din Anglia și scandalurile politice.
Datorită succesului său, Ken Follett a scris și continuarea acestei cărți, intitulată „Lumea fără sfârșit” (titlul original: „World Without End”), care continuă povestea a două secole mai târziu, în același oraș, Kingsbridge.
„Stâlpii Pământului” a fost adaptat și într-o miniserie TV, având premiera în 2010, captând și mai mult interesul publicului pentru această epopee istorică. Romanul rămâne unul dintre cele mai populare și apreciate opere ale lui Ken Follett și un punct de referință în literatura istorică contemporană.