Jocurile cu roboti

Retelele Petri sunt foarte folosite in multe domenii ale informaticii dar in implementarea jocurilor au jucat un rol semnificativ. Multe jocuri cu roboti au la baza retelele Petri. Un exemplu bun este arhitectura de conducere a robotilor in jocul de fotbal. Fiecare robot are un rol bine stabilit, definit de o topologie de retea Petri.

Acest rol depinde de situatia de joc si influenteaza stabilirea actiunii fiecarui robot in rolul care i se atribuie. Initial este modelat acel controler care atribuie fiecarui robot rolul corespunzator, iar mai apoi sunt definite controlerele pentru fiecare rol in parte: robot atacant, robot fundas si robot portar.

Cum se stabileste strategia echipei?

Stabilirea strategiei echipei trebuie surprinsa cat mai sintetic intr-o topologie. Pentru robotul atacant din jocuri cu roboti de fotbal, se iau in considerare situatiile cand: robotul atacant loveste mingea, cel atacat se afla in spatele mingii si din nou robotul atacant este in contact cu mingea aflata in spatele sau.

In ceea ce priveste miscarea acestora in jocuri cu roboti, mai precis in fotbal, se analizeaza doua metode: cea a campului vectorial si cea a ciclului limita. In urma acestei analize se dezvolta algoritmul de conducere fuzzy pentru robotul mobil in jocul de fotbal, algoritm destinat stabilirii traiectoriei.

Cel mai cunoscut joc din categoria jocuri cu roboti este Transformers (The game). Cunoscutul joc a fost creat avand ca baza filmul cu acelasi nume, care a captat atentia a milioane de oameni.

Cea mai importanta parte a jocului este momentul in care are loc transformarea totala prin care trece orice robot din Transformers (din modul robot in cel de masina si invers). Alte jocuri cu roboti sunt: Robot Boy, Wall E (facut dupa film), Robo Slug 2, Robokill Trainer, Cyborg, Drix, Alias 3, etc.

Alte jocuri recomandate cu roboti

Alte jocuri cu roboti o au ca inspiratie pe cunoscuta serie cinematografica „Robocop”. Eroul era un cyborg blindat, inarmat, un justitiar demn de admiratia iubitorilor de jocuri de acest gen. Jocul „Robocop” are ca scop supravietuirea pe strazile vechiului Detroit.

De-a lungul drumului pe care il parcurgi cu robotul vei beneficia de nenumarate upgrade-uri si power-up-uri si chiar de arme, care te fac mai puternic. „Robocop” se incadreaza in categoria de jocuri cu roboti de actiune iar nivelul de dificultate nu este deloc scazut. Cei mai multi fani ai jocului il vor juca cel mai probabil nu o singura data, fiind fascinati de grafica, sunet, dar mai ales de poveste.

De Irina