matreata

Scalpul, ca toata pielea umana, se reinnoieste periodic cu celule noi crescute in locul celor vechi, care „mor” si pica. In mod normal, acest proces nu este observabil pentru ca bucatile de piele moarta sunt prea mici pentru a fi vazute. Problema apare atunci cand procesul de regenerare a pielii devine prea rapid si celulele care pica sunt unite in bucati mari, albicioase, usor de observat pe par sau pe hainele inchise la culoare. Este vorba despre matreata, o problema aparent banala dar foarte greu de remediat uneori.

In mod surprinzator, o afectiune atat de banala precum matreata, este o mica enigma pentru lumea medicala. De 25 de ani este considerata vinovata o ciupeca numita Malassezia, care traieste pe pielea tuturor oamenilor, mai ales pe scalp si pe spate, hranindu-se cu sebum. Din sebum, Malassezia produce acid oleic care, s-ar parea, este vinovat pentru accelerarea procesului de reinnoire a pielii si deci pentru aparitia matretii.

Unii specialisti dau vina si pe hormoni pentru ca, din cate s-a observat, matreata apare mai ales dupa pubertate si e mai frecventa la barbati. Si, din motive necunoscute, persoanele care sufera de unele boli cronice (de exemplu Parkinson) au sanse mai mari sa faca matreata.

Adevarat sau fals?

Matreata apare din cauza pielii uscate
Fals. Matreata apare mai ales in locurile unde glandele sebacee au o activitate bogata, deci acolo unde pielea este mai grasa.

Matreata este afectata de vreme
Probabil adevarat. S-a descoperit ca expunerea la soare opreste dezvoltarea si inmultirea ciupercii Malassezia. Acesta, insa, nu este un motiv pentru expunerea exagerata la soare, care poate duce la insolatie.

Matreata este provocata de igiena precara
Fals. Matreata apare oricat de des te-ai spala pe cap. Cauzele ar putea fi fungice (ciuperca Malassezia) sau hormonale. Igiena scalpului si a parului nu are niciun cuvant de spus.

Matreata este contagioasa
Fals. Matreata nu se ia, nici de pe fata de perna, nici de pe pieptan sau peria de par. Malassezia este prezenta pe scalpul tuturor oamenilor, deci nu se poate spune ca s-ar transmite.

Daca porti caciula/palarie ai mai multa matreata
Probabil adevarat. Malassezia se dezvolta mai bine daca scalpul nu este expus luminii solare. Iar cand porti caciula, transpiratia care nu se poate evapora ajuta la dezvoltarea ciupercii.

Tratamente

Fixativul, spuma, gelul de par, ceara pot sa irite scalpul, deci este mai bine sa nu fie folosite pe timpul tratamentului.

Zgarieturile, de asemenea, irita scalpul, asadar nu se folosesc unghiile in timpul spalarii pe cap, ci doar buricele degetelor pentru un masaj usor.

Daca mareata este usoara, spalarea parului, de doua ori pe saptamana, cu un sampon pentru par uscat, ar putea da rezultate bune. Spalarea ajuta la desprinderea celulelor moarte, iar samponul hidrateaza scalpul.

Vopseaua de par, chiar daca are rezultate spectaculoase in schimbaea look-ului tebuie si ea evitata pe parcursul tratamentului pentru ca distruge echilibrul ciupercilor de pe scalp, dand unora din ele ocazia sa se dezvolte mai mult decat necesar.

Ar putea fi de ajutor un sampon cu extract din arbore de ceai. Cel putin asa au aratat cercetarile unor medici australieni.

Daca matreata este grava si nu cedeaza la remediile deja prezentate, trebuie tinuta sub control ciuperca Malassezia. Se poate incepe cu un sampon anti-matreata ce contine sulfat de seleniu, o substanta antifungica. Se uda parul, se maseaza bine cu sampon, se lasa sa actioneze 3-5 minute, apoi se clateste. La fel se procedeaza cu sampoanele ce contin zinc pirition (un alt antifungic). Pentru rezultate si mai bune, se poate incerca un sampon cu ketoconazol, care se gaseste la farmacie.

Se foloseste de doua ori pe saptamana, timp de 2-4 saptamani, pana la disparitia matretii, apoi, pentru intretinerea rezultatelor, se foloseste doar o data la doua saptamani, celelalte spalari facandu-se cu un sampon obisnuit. Din nou, samponul se lasa pe par, sa actioneze, timp de 3-5 minute.
Daca matreata nu dispare cu aceste tratamente, daca scalpul devine rosu si provoaca mancarimi, daca pielea se „cojeste” in jurul nasului si sprancenelor sau in spatele urechilor, trebuie consultat un medic. Este posibil ca toate aceste neplaceri sa aiba o singura cauza – dermatita seboreica.

De Irina