usi-de-termopan

O usa este un mecanism alcatuit dintr-o parte fixa care reprezinta tocul si usa propriu-zisa sau partea mobila. Aceasta poate fi alcatuita dintr-o bucata sau sa fie o usa din doua piese care mai sunt numite si canaturi insa componentele unei usi de termopan sunt in general cele mentionate mai sus la care se adauga cercevelele, feroneria, sticla sau panourile si pragul. Caracterizarea si catalogarea usilor se poate face atat in functie de aceste criterii cat si in functie de locul unde urmeaza a fi montate.usi-de-termopan

Usi de termopan pentru interior

Acestea sunt modele de usi care se folosesc strict pentru interiorul unor locuinte, pentru a putea separa camerele,  baia, bucataria sau chiar debaralele interioare. Scopul este de a izola fonic si termic la un nivel minim, de a nu permite transferul de mirosuri si de a asigura intimitatea locatarilor. Caracteristicile acestor usi sunt date de profilele sau cercevelele folosite pentru realizarea lor si care pot avea in medie 5 camere de izolare dar cu proprietati termoizolatoare reduse. Au o greutate scazuta ce permite montarea lor in sisteme de balamale precum cele de la ferestre, inchiderea facandu-se cu o broasca intr-un singur punct. Dimensiunea usilor folosite pentru a trece dintr-o camera in alta este in medie sub 1 m latime si se folosesc profile de o grosime de pana la 10 cm asemanator cu profilele utilizate la ferestre.

Dimensiune: dintr-o bucata sau cu un singur canat

Profile/cercevele: cu o dimensiune de pana la 10 cm

Feronerie: sistem de inchidere intr-un singur punct si balamale ce suporta pana la 80 kg. Broasca acestor usi este de regula cu o limba deoarece nu sunt necesare multe cicluri de inchidere/deschidere.

Sticla/panouri: se poate folosi o sticla simpla, sau panel simplu, pentru ca nu sunt necesare caracteristici termoizolante sau de izolare fonica deosebite, dar in functie de preferinte se poate apela si la o astfel de sticla speciala.

Pragul: este cu precadere un element al usilor de termopan pentru exterior.

De Irina