O fantana arteziana de interior sau de exterior sunt dispozitive care contine apa sub presiune. Acest lucru face ca nivelul apei din fantana sa se ridice pana la un punct in care un echilibru hidrostatic a fost atins.
Apa poate ajunge chiar la suprafata solului in cazul in care presiunea naturala este suficient de mare, caz in care fantana poarta denumirea de fantana arteziana curgatoare.
Fantanile arteziene sunt construite pe baza unui strat geologic de material poros si permeabil, cum ar fi nisip si pietris de calcar sau gresie prin care apa curge si unde este stocata. Exista, de asemenea, fantani arteziene din marmura.
O fantana arteziana se limiteazã intre roci impermeabile
O fantana arteziana se limiteazã intre roci impermeabile sau lut care cauzeaza aceasta presiune pozitiva. Reincarcarea fantanii are loc atunci cand masa de apa de la zona de reincarcare este la o inaltime mai mare decat capul fantanii.
Din epoca romana si pana in secolul XX, aceste fantani arteziene au functionat conform gravitatiei. Acestea necesitau o sursa de apa mai mare decat fanatana in sine pentru a putea face fluxul de apa.
Cu cat era mai mare diferenta dintre apa si fantana, cu atat apa ar fi tasnit mai sus. Apa era luata din lacuri si rauri si distribuita la fantani printr-un sistem de tevi de plumb. Sunt doua tipuri de fantani arteziene: naturale si artificiale.
La aceste fantani arteziene de gradina, naturale apa aflata sub presiune, de cele mai multe ori la mare adancime, este impinsa spre suprafata, printr-o fisura creata in mod natural in straturile din subsol sau printr-o conducta introdusa de mana omului.
Fantanile arteziene moderne
La fantanile arteziene moderne exista un bazin umplut cu apa, apa care este recirculata cu ajutorul uneia sau mai multor pompe, in functie de fantana. Pompele pot fi controlate cu ajutorul unui computer. In acest mod apa nu se iroseste si se recicleaza.
Adesea fantanile sunt reumplute pentru a recupera apa pierduta din evaporare, dar si golite de surplusul de apa rezultat din ploi abundente.
Desi, fantanile arteziene artificiale au un rol pur decorativ, de obicei se ataseaza un filtru de apa care indeparteaza toate particulele si impuritatile din apa si se folosesc tratamente anti-alge sau metode biologice de a curata apa. Majoritatea fantanilor arteziene sunt iluminate pe timpul noptii, insa iluminarea este slaba pentru a nu exista pericole.