Fantana arteziana este un ansamblu arhitectural de dispozitive si piese din care apa tasneste cu presiune in aer. Apa din fantana este de cele mai multe ori refolosita prin reciclare.

Fantana arteziana a fost pusa in practica pentru prima data in 1126 de catre calugarii din vechea provincie Artois, Franta. Mai tarziu, Louis al-XIV-lea al Frantei a decorat gradinile Versailles cu fantani arteziene pentru a-si arata puterea asupra naturii.

Initial, scopul fantanilor era de a furniza apa pentru locuitori si de a da un plus de racoare vara. In zilele noastre fantanile arteziene sunt folosite pentru a decora parcurile sau strazile, curtile interioare si pentru a celebra evenimente si personalitati.

Rolul fantanilor arteziene

Marile orase europene, precum Londra si Paris, au facut o pasiune din a construi fantani arteziene in memoria eroilor nationali sau a unor sarbatori nationale. Realizate cu un simt arhitectural deosebit, acestea atrag turisti din toata lumea.

Daca la inceput fantanile arteziene erau construite numai din piatra, ulterior si din bronz, astazi lucrurile sunt mai diferite. Arhitectii apeleaza la materiale precum sticla, ciment, plastic sau otel.

Tehnologia avansata le permite sa realizeze o fantana arteziana de gradina sau de exterior bazandu-se pe energie electrica, muzica, pompe electrice de apa, jeturi de apa controlate prin computer etc. In Berlin, jeturile unei fantani arteziene formeaza cuvinte, pe baza unui program pe un computer in permanenta conectat la internet.

Cu toate acestea exista fantani arteziene care uimesc prin simplitate: doar jeturi de apa care tasnesc, fara ca apa sa mai fie reciclata. Asemenea fantani se intalnesc in asa-numitele „piazze”. Spectatorii se pot racori in zilele calduroase de vara daca se plimba printre jeturile de apa.

Mai mult, pentru un efect mai dramatic fantanile arteziene au fost echipate cu jeturi de apa colorate. De asemnea exista si fantani arteziene muzicale care combina jeturile de apa (colorate sau nu) cu muzica.

Fantanile arteziene concepute special pentru curtile interioare au rolul de a decora, de a racori pe timpul verii, dar si de a aduce prospetime si ospitalitate spatiului. Multe dintre firmele europene aleg sa amplaseze o fantana arteziana de interior in fata sediului pentru a parea mai primitoare.

De Irina