Cu totii am auzit, in ultima perioada, despre recomandari ale comerciantilor de aparate electrocasnice privind utilizarea filtrelor HEPA. Se spune despre acestea ca sunt mai eficiente decat cele traditionale, ca ofera o durata de viata mai lunga aparatelor electrocasnice si se curata mai usor. Daca e sa luam exemplul aspiratoarelor, spre exemplu, cu totii stim de clasicii saculeti din panza sau, mai nou, din hartie, pe care trebuie sa-i schimbam din cand in cand. De cate ori nu v-ati umplut de praf atunci cand a rebuit sa eliminati mizeria stransa saptamani sau chiar luni intregi de aspirat prin casa? Nu-i asa ca v-ati dorit sa scapati de acest neajuns?

De unde vine HEPA insa? HEPA reprezinta prescurtarea de la “High Efficiency Particulate Air”. Acestea au fost brevetate si fabricate pentru prima oara in anii ’40 ai secolului trecut si au fost introdusce pe piata de larg consum cativa ani mai tarziu, sub o marca inregistrata. Un filtru HEPA bun este cunoscut cel mai bine pentru capacitatea sa de a indeparta din aer cel putin 99.97% din particule precum praf, par de animale, fum sau alti alergeni cu dimensiuni de 0.3 microni sau chiar mai mari, imbunatatind calitatea mediului in care traim. Astazi, pe piata sunt mai multe tipuri de filtre HEPA, insa filtrele originale vor afisa cu siguranta performantele si eficienta inmaterie de purificare a aerului pe ambalaj, fara niciun fel de retinere. La alte filtre asemanatoare, chiar daca sunt denumite de tip HEPA, nu veti intalni aceleasi standarde in materie de eficienta.

Totodata, recomandarile producatorului in ce priveste operatiunea de schimbare a filtrelor trebuie urmate cu strictete, pentru a ne asigura de cele mai bune performante ale dispozitivelor pe care le folosim. Prin urmare, daca in casa dumneavoastra exista predispozitie pentru acumularea de praf, aveti animale de casa ori suntet expusi la orice alti factori alergeni, atunci filtrele HEPA trebuie schimbate mai des decat este, in medie, recomandat pe ambalajul producatorului. La unele dispozitive, filtrul HEPA original este costisitor de inlocuit, insa beneficiile pe care acesta le aduce, de multe ori, sunt mai mari decat costurile. De aceea, este o idee binevenita sa schimbi filtrele ori de cate ori este nevoie, fara sa astepti ca acestea sa fie supraincarcate. Mai mult chiar, atunci cand mergeti sa cumparati un filtru pentru aparatul dumneavoastra electrocasnic, nu ar fi rau sa cumparati si unul de rezerva, pe care sa-l aveti tot timpul la indemana, in caz de nevoie. Trebuie doar sa retineti numele producatorului si locatia la care puteti gasi unul care sa se potriveasca. Restul e floare la ureche.

 

De Irina