Ambarcatiunea este o barca, nava, vas conceput pentru a se deplasa prin sau pe apa. Cele mai multe ambarcatiuni ar fi descrise fie ca o nava fie ca o barca.

Cu toate acestea, exista o serie de ambarcatiuni pe care multi oameni nu le-ar considera nici nave, nici barci, cum ar fi: canoe, caiace, plute, barje, catamarane, hidroglisoare, windsurfers, placi de surf, ski-jet, roboti subacvatici, hidroavioane, si torpile.

Navigarea pe ambarcatiuni

Desi navele sunt de obicei mai mari decat barcile, distinctia dintre aceste doua categorii nu este una de dimensiuni. Navele sunt de obicei mari si navigheaza pe oceane. Barcile sunt mai mici si navigheaza de cele mai multe ori pe apele interioare sau de coasta.

O regula nescrisa spune „o barca se poate potrivi pe o nava, dar o nava nu poate incapea pe o barca”, si o nava are, de obicei o dimensiune suficienta pentru a efectua barci proprii, cum ar fi barci de salvare, salupe, mai exact alte ambarcatiuni.

Legile locale si reglementarile pot defini dimensiunea exacta (sau numarul de catarge), care distinge o nava de o barca.

In mod traditional ambarcatiunile care merg prin apa, submarinele, care au fost numite „barci”, reflectand probabil conditiile lor inghesuite: dimensiuea mica reducand nevoia de multa energie si necesitatea de a iesi la suprafata pentru aer.

Primele ambarcatiuni de acest fel erau ambarcatiuni propulsate de motoare diesel. Submarinele cu propulsie nucleara nu necesita sa iasa sa ia aer, astfel de ambarcatiuni sunt mari, mult mai incapatoare, si clasificate ca nave.

De Irina