Robotii militari, cunoscuti si sub denumirea de roboti de lupta au devenit in ultimii ani din ce in ce mai sofisticati, cu autonomie mai mare, beneficiile inteligentei artificale asupra lor fiind puternic resimtite. Acestia detin arme militare, lanseaza grenade si rachete si mai nou au capacitatea de a gasi tinta fara ajutorul unui operator uman.

O categorie de roboti de lupta utilizata de catre Fortele Armate Americane in Iraq sunt robotii SWORDS (Special Weapons Observation Reconnaissance Detection Systems).

Caracteristicile acestor roboti

Caracteristicile acestor roboti de lupta militari sunt: inaltime de 90 de centimetri, sunt controlati de un operator uman care apasa un anumit buton cand identifica tinta. Singura problema a acestor roboti de lupta militari este ca operatorul uman trebuie sa fie la maxim 800 de metri distanta de el, ceea ce nu-i ofera siguranta dorita.

Oficialii sustin ca armata viitorului ar trebui sa aiba la baza acesti roboti de lupta militari, care sa poata rezolva situatiile dificile, fara a pune in primejdie vietile soldatilor. Robotii viitorului vor avea caracteristici umane: vor vedea, gandi si reactiona ca un om.

Autonomia unor soldati de lupta militari va creste odata cu evolutia tehnologiei, Pentagonul incercand sa faca soldati cu proprietati de tipul strangerii de informatii, stocare de munitie sau distrugerea de cladiri.

O inovatie tehnologica recenta are ca scop controlarea de roboti de lupta miliari prin intermediul tehnologiei implementate de consola de joc Nintendo Wii cum ar fi jocul cu rotobi Transformers. Oamenii de stiinta ce apartin Laboratorului National din Idaho, impreuna cu ingineri din Fortele navale SUA sustin ca telecomanda Wii este un element vital in aceasta operatiune.

Roboti de lupta, care trebuie sa depisteze bombe, pot fi mult mult mai usor controlati cu ajutorul acesteia. Aceasta telecomanda Wii de dimensiuni reduse si foarte intuitiva, are butoane cu celule in infrarosu si giroscoape.

Ea a fost modificata pentru a putea fi controlati o serie de roboti de lupta militari. Robotul foloseste inteligenta artificiala pentru a se deplasa catre locul indicat de catre telecomanda, pe o traiectorie stabilita de el insusi.

Soldatul operator care conduce roboti

Soldatul operator care conduce roboti de lupta miliatari va putea constientiza mai bine imprejurimile si il poate determina pe robot fie sa arunce o grenada, fie sa elimine o mina.

Desi in acest moment pentru controlarea fiecarui robot este nevoie de 2 oameni, se preconizeaza ca dezvoltarea accelerata a tehnologiei va inlatura activitatea umana, robotii reusind sa „gandeasca” ei singuri, sa-si aleaga ce activitati sa intreprinda.

Cel mai mare risc pe care si-l asuma omenirea odata cu producerea acestor roboti de lupta inteligenti este ca aceasta tehnologie avansata ar putea ajunge in mainile unei grupari teroriste.

Consecintele dezastruoase ale acestei situatii sunt usor de ghicit avand in vedere atentatele teroriste din ultima perioada, soldate in intrega lume cu serioase pagube omenesti.

De Irina