baterie auto

Bateria auto are suficienta putere pentru a porni motorul pe vreme rece. Singura modalitate de a sti daca bateria auto este complet incarcata, foloseste un voltmetru. Poti folosi un voltmetru digital sau analogic, dar cel digital este mult mai usor de folosit si de citit datele masurate, in plus iti ofera date mai precise decat celalalt tip de voltmetru.

Pentru a verifica nivelul de incarcare a bateriei, conecteaza cablul rosu sau pozitiv la borna pozitiva a bateriei auto, care este marcata cu plus “+”, iar cablul negru sau negativ la borna marcata cu “-” de pe bateria auto.

Dupa ce voltmetrul a facut citirea, retine datele. Tinand cont ca starea normala a bateriei auto este de 80 grade F, scade 0.024 volti pentru fiecare scadere a temperaturii cu 10 grade F.

Bateria auto este descarcata?

Daca tensiunea bateriei auto este mai mica de 12.45 volti, la o incarcare de 75 % din capacitate, acest lucru inseamna ca trebuie incarcata. Sunt doua moduri prin care poti incarca bateria auto, o poti conecta la un incarcator portabil sau prin conducerea masinii timp de 15 minute – 20 minute, la minim 60 km pe ora. In ultima perioada au aparut incarcatoare inteligente care pot detecta automat tensiunea bateriei, chiar si tipul acesteia si va ajusta modul de incarcare al acesteia.testare baterie auto

Pentru o performanta buna si o durata de viata cat mai lunga a bateriei auto, aceasta trebuie mentinuta intr-o stare de incarcare de minim 75 %, dar daca acest lucru nu se intampla este posibil ca bateria auto sa fie deteriorata. Este posibil ca problema sa apara de la sulfatarea bornelor sau a placilor, ceea ce poate duce la diminuarea performantei bateriei auto.

De ce ai nevoie de o baterie auto buna pentru pornirea rapida pe timp de iarna?

O baterie auto buna, este esentiala pentru o pornire fiabila, mai ales pe timp de iarna, deoarece vremea rece o poate descarca rapid. Un consum mai mare de energie pe timp de iarna, poate sa apara si din cauza ingrosarii uleiului la temperaturi scazute. Spre exemplu, la o temperatura de -20 de grade, o baterie auto poate folosi si de doua sau chiar de trei ori mai multa energie pentru pornirea masinii.

AVERTISMENT!! In cazul in care, pe timp de iarna motorul nu mai porneste din cauza bateriei auto, este posibil ca aceasta sa fi inghetat. Nu este indicat sa o pui la incarcat atata timp cat este inghetata deoarece este posibil sa explodeze.

Cum iti dai seama daca bateria auto mai este buna sau trebuie inlocuita?

O baterie buna, se va incarca total si va avea un amperaj normal ce va putea porni masina in orice fel de conditii, pe langa o baterie cu care vei avea probleme aproape in orice anotimp, nu se va putea incarca total sau nu va da destul curent la pornire.

Majoritatea bateriilor auto, pot fi folosite intre 4 si 5 ani, dar la fel de bine pot fi folosite intre 2 si 3 ani daca masina ta este un model mai vechi sau daca circuli foarte rar cu ea. Clima calda poate avea si ea un impact negativ asupra baterie auto, care din cauza caldurii, lichidul din baterie se poate evapora.

Bateria auto nu este conceputa sa se descarcarce de tot, dupa care sa se poata incarca. In cazul in care se intampla un astfel de lucru si mai ales este lasata descarcata cel putin o saptamana, este posibil sa se defecteze total deoarece toate componentele interne se vor sulfata si nu vor mai face reactia chimica de care este nevoie pentru a produce curent electric.

Trebuie sa ai in vedere ca, in cazul in care bateria s-a descarcat total, este un semn ca unul dintre consumatorii autoturismului nu functioneaza normal si este cazul sa faci o verificare amanuntita la un specialist care poate rezolva aceasta problema.

Cum reincarci o baterie auto?

Indiferent daca bateria auto este noua sau uzata, asigura-te ca este complet incarcata. O cauza care poate strica alternatorul, este o baterie descarcata, deoarece acesta din urma este conceput pentru a mentine o baterie auto incarcata, nu a incarca o baterie descarcata total.

In cazul in care alternatorul se defecteaza, principala problema la care sa te gandesti este o baterie auto care nu tine incarcata din cauza uzurii sau a unui consumator care descarca baterie foarte repede.

Un test pe care poti sa-l faci pentru a verifica daca bateria este buna, porneste motorul si verifica tensiunea cu un voltmetru. Daca aceasta nu scade sub 14.5 volti dupa cateva minute de la pornire, inseamna ca trebuie inlocuita bateria auto cu una noua.

AVERTISMENT!! Nu este indicat sa lasi o baterie auto la incarcat mai mult decat este cazul deoarece acest lucru poate duce la fierberea lichidului si evapoararea acestuia.

Amperajul unei baterii auto

Inainte de a testa sau inlocui bateria auto, este necesar sa cunosti cateva aspecte despre capacitatea acesteia de a porni un motor la temperaturi scazute.

Cel mai importanta proprietate a unei baterii auto este CCA (curentul de pornire la rece), aceasta proprietate este definitorie pentru o pornire fiabila la temperaturi scazute. De fapt, este vorba despre cantitatea de curent pe care bateria auto o poate oferi timp de 30 de secunde, adica timpul necesar pentru a porni un motor, la o temperatura de -18 grade, pana cand tensiunea bateriei auto va scadea si va fi intretinuta de catre electromotor.

In general, pe timp de iarna, pentru pornirea motoarelor sunt necesari 400- 600 de amperi, dar sunt si motoare ca vor porni doar la amperaj mai mare. In acest sens, o baterie auto poate da si 1000 de amperi pentru pornirea unui motor mare, cu riscul de a descarca total bateria auto pe termen scurt.

Capacitatea de rezerva RC a unei baterii auto

O caracteristice la fel de importanta este si capacitatea de rezerva a bateriei. Aceasta caracteristica, este masurata in minute si se refera la livrarea a 25 amperi, cat este necesar pentru a tine masina pornita atata timp cat alternatorul este oprit. Majoritatea bateriilor vin cu RC cuprinsa intre 90 si 120, iar cu cat este mai mare, cu atat este mai bine.

De Irina