In lume exista un numar impresionant de fantani arteziene, unele adevarate opere de arta, altele adevarate dovezi de tehnica. Acestea incanta turistii din intreaga lume. Unele fantani arteziene reusesc chiar sa fie situate pe harta principalelor atractii turistice ale zonei.

Cea mai renumita fantana arteziana din lume este si cea mai inalta din lume, si anume fantana „Regelui Fahd”. Este situata pe coasta de vest a Arabiei Saudite, in Jeddah (oras-port pe malul Marii Rosii). Fantana arteziana arunca jeturi de apa la 312 metri deasupra Marii Rosii. Intr-o zi calma jeturile fantanii arteziene pot fi mai mici, in jur de 260 metri.

Fantana a reprezentat un act de donatie din partea regelui Fahd bin Abdul Aziz Al Saud al Arabiei Saudite pentru orasul Jeddah si prin urmare ii poarta si numele.

Functioneaza precum o fantana arteziana de gradina

Fantana arteziana functioneaza precum o fantana arteziana de gradina si este vizibila din orice locatie a orasului, dar si din imprejurimile acestuia.

Viteza jetului de apa poate ajunge chiar la 375 kilometri pe ora. Acestea pot fi facute din mai multe materiale. Exista, de exemplu fantani arteziene din marmura.

Fantana arteziana a fost construita intre anii 1980-1983 si a intrat in functiune in 1985. Nu foloseste apa proaspata, ci isi extrage apa sarata din Marea Rosie.

Chiar daca, pe timpul noptii este iluminata cu peste 500 de becuri, fantana arteziana a Regelui Fahd a participat la Ora Pamantului si in 2010 si anul acesta.

Fantana arteziana a Regelui Fahr din Arabia Saudita nu este renumita numai pentru inaltimea sa, ci si datorita functionarii continue.

De Irina