calitatea aerului

Avem nevoie de aer, este vital, asadar calitatea aerului conteaza enorm. Nu putem trai pur si simplu cu aer, el trebuie sa fie curat, purificat, pentru ca organismul uman sa nu fie afectat. De aceea exista aparatura de aer conditionat portabil.

Una dintre problemele care preocupa din ce in ce mai mult organizatiile de mediu este reprezentat tocmai de poluarea aerului, care pare sa scape de sub control. Industria, transportul si producerea de energie polueaza fiecare intr-o anumita proportie aerul pe care il respiram.

Poluarea reprezinta orice substanta sau materie existenta in aer, care poate afecta omul sau natura.

Dincolo de industrie si de alte domenii create de om, aerul poate fi poluat si din cauza naturale: vulcanism sau incendii naturale, in care paduri intregi iau foc din cauza caldurii excesive. Insa cele mai poluante surse sunt cele din industrie, in special din arderea unor carburanti precum petrol.

Unde exista cel mai inalt grad de poluare a aerului?

In special in zonele urbane extrem de aglomerate, intalnim cel mai mare grad de poluare in aer. De multe ori, unele orase au in jur o zona industriala, iar poluarea din aer este cu atat mai mare.

Prin arderile industriale, sunt eliberati in aer compusi chimici care afecteaza atat atmosfera, cat si natura si oamenii. De aceea au fost realizate aparate de aer conditionat mobil, pentru ca aerul pe care il respiram sa fie mai curat.

Atat dioxidul de carbon, cat si monoxidul de carbon sunt considerate substante poluante pentru aer. Substante precum dioxid de sulf sau dioxid de azot sunt responsabile de formarea ploilor acide, care au un impact negativ major asupra vegetatiei, faunei si omului atunci cand ajung pe pamant.

Pentru evitarea unor astfel de probleme majore, se incearca introducerea de programe de protejare a mediului si de scadere a gradului de poluare din cauza interventiei umane, precum si dezvoltarea permanenta a aparatelor de aer conditionat.

Poluarea aerului pe cale naturala

In ceea ce priveste poluarea aer pe cale naturala, cea mai grava sursa de poluare este reprezentata de eruptiile vulcanice. In urma unei eruptii de mari proportii, in aer sunt eliberate particule de praf, nori de cenusa vulcanica si alte substante nocive pentru om si natura, cum ar fi clor si sulf. De exemplu, in 1815, eruptia vulcanului Tambora din Indonezia a trimis in atmosfera o cantitate atat de mare de gaze toxice, incat acestea au blocat practic accesul razelor solare spre pamant.

De Irina