Unul dintre motivele pentru care lanturile de restaurante in franciza au atat de mult succes este pentru ca au meniul si portiile sub control. Indiferent in care colt al lumii esti, daca mergi la restaurantul preferat, vei fi servit cu aceeasi mancare, in aceleasi dimensiuni ale portiilor. Clientilor le place predictibilitatea. Iar prin rationalizarea dimensiunilor portiilor, lanturile de restaurante isi asigura marje de profit sanatoase. Chiar daca detineti un restaurant mic, independent, controlul asupra meniului este inca un factor important in mentinerea unei afaceri profitabile.

Ce reprezinta controlul portiilor intr-un restaurant?

La fel cum acasa oricine este atent la dimensiunile portiilor de alimente pe care le mananca, proprietarii de restaurante trebuie sa supravegheze indeaproape gramajul felurilor care ies din bucatarie. Fiecare element din meniu ar trebui sa aiba o dimensiune bine controlata, in scopul de a mentine costul produselor alimentare sub control. Controlul portiilor intr-un restaurant este, de asemenea, important pentru pastrarea elementelor de meniu consistent de fiecare data. De exemplu, un restaurant spune ca ofera la felul principal pui cu afine si piure de cartofi cu legume la garnitura. Pentru a eficientiza marimea portiilor, acest fel de manacare este defalcat dupa cum urmeaza: un piept de pui dezosat de 150 de grame, o cana de piure de cartofi, o jumatate de cana de legume fierte si doua linguri de sos de afine pe partea de sus a puiului. De fiecare data cand acest fel de mancare iese din bucataria restaurantului, indiferent de persoana care il gateste, dimensiunile la care este servit nu ar trebui sa difere.

De ce este important controlul portiilor

Imaginati-va reactia unui client atunci cand a comandat masa de mai sus si primeste in schimb o portie care cuprinde un piept de pui de 100 de grame, jumatate de cana de piure de cartofi si un sfert de cana de legume. Daca rareori se intampla ca oamenii sa se planga de prea multa mancare, cu siguranta ca ei vor observa daca au mai putin in farfurie, in special daca preturile din meniu raman aceleasi. Pe de alta parte, este important sa pastrati marimea portiilor constanta si in scopul de a mentine un pret corect al produselor alimentare si al profitului restaurantului.

Cum tin sub control dimensiunea portiilor?

Incepeti prin instruirea personalului pentru a utiliza intotdeauna ustensilele si vasele corecte, precum si o diagrama a fiecarui element utilizat la alcatuirea unui meniu, unde sa listati exact ce cantitate de alimente merge cu fiecare fiecare fel de mancare. Dincolo de utilizarea in mod constant a acelorasi vase, un cantar intr-o bucatarie comerciala este mai mult decat util.

Prin controlul portiilor intr-un restaurant, nu numai ca pastrati costul produselor alimentare in linie, insa, de asemenea, va veti asigura ca propriii dumneavoastra clienti vor primi aceeasi masa consistenta de fiecare data cand vor comanda felul de mancare preferat.

 

De Irina