De fiecare data cand inchiriezi un apartament, inveti ceva nou, ceva ce ai uitat sau ai facut gresit data trecuta. Sunt multe feluri de proprietary, problem si legi de care te poti lovi. Desi te-ai pregatit minutios cu mult timp inainte, fii sigur ca tot ti-au mai scapat cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii la mutarea in primul apartament.

Pentru prima oara cand esti pe cont propriu sau, cel putin, cand esti departe de familie, poate fi cu adevarat incitant. Apoi, peste cateva luni, noile tale responsabilitati iti pot parea ca o povara extrem de grea. Dar, pana sa-ti invite prietenii in noul tau “barlog” mai ai multe de invatat, caci inchirierea unui apartament iti poate da serioase dureri de cap. Din fericire, sunt si o multime de posibilitati de a evita multe dintre aceste probleme.

In primul rand, cand vrei sa te muti intr-un apartament, trebuie neaparat sa vorbesti cu proprietarul. Unii dintre proprietari sunt de treaba. Mai apoi, trebuie sa vorbesti neaparat si cu actualii chiriasi. Vei afla astfel daca proprietarul este vizitat des de vecini, ori cate telefoane primeste zilnic. Dup ace vezi un apartament care-ti place, zaboveste cateva clipe si discuta cu chiriasii. Desi poate parea ciudat sa bati la usa unor personae pe care nu le-ai mai vazut pana acum, cateodata primesti niste raspunsuri neasteptate sau, in cel mai rau caz, poti avea parte de o conversatie agreabila. Daca ti-e jena sa face acest lucru, gaseste pe cineva din zona sa o faca in locul tau. Odata ce ti-ai facut curaj, discuta cu actualii chiriasi despre experienta lor cu proprietarul, pentru a putea sti la ce sa te astepti din partea lui: rezolva repede problemele casei? Este un tip organizat? Poate flexibil? Decent, dragut si intelegator? Unii proprietari pot fi mari companii cu sediul in alt oras, ceea ce inseamna ca, practice, nu vei apuca niciodata sa vorbesti cu ei. Sau, poate, proprietarul e o femeie de peste 90 de ani, care si-ar putea da ultima suflare chiar inainte de a perfecta actele.

Daca, in sfarsit, te-ai hotarat sa semnezi, atunci fa tot posibilul sa discuti personal, fata in fata, cu proprietarul de drept al imobilului. Poate are de gand ca, in curand sa vanda imobilul sis a te ia prin surprindere, gasindu-te pe picior gresit. Incearca sa fii politicos si sa ceri informatiile de care ai vevoie cu privire la apartamentul in care tocmai intentionezi sa te muti.

Din nefericire, nu ne putem allege vecinii

Este stiut ca vecinii nu ti-i  prea poti alege. Proprietarii – nici atata. Dar, cand locuiesti intr-un apartament duplex ori alaturi de niste vecini care si-au cumparat o casa noua, este clar ca relatia ta cu acestia poate fi chiar mai importanta decdat cea cu proprietarul. Multi dintre chiriasi nu intreaba daca boilerul a fost schimbat in ultiimii 7-8 ani, spre exemplu, sau daca acoperisul a fost reparat. Or, daca vrei un apartament in care ti-ai propus sa stai cativa ani, atunci este in intgeresul tau sa cauti un apartament conservat in bune conditii. Daca locuiesti intr-o zona rece si ploioasa, atunci asigura-te de starea acoperisului. De asemenea, daca esti intr-o zona de impact seismic, spre exemplu, intreaba-l pe proprietar la cate grade a fost proiectata fundatia cladirii sa reziste. Iata, asadar, cateva ponturi care, cu siguranta, te vor ajuta sa incepi o viata noua, pe cont ptopriu, intr-un apartament scos la inchiriere.

De Irina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *