Blanuri chinchilla sunt cele mai scumpe tipuri de blanuri, alaturi de blanuri nurca. O singura bucata se vinde cu 35 de euro, si avand in vedere faptul ca animalele sunt micute, cantarind mai putin de 600 de grame, este nevoie de mai multe exemplare pentru a realiza o haina de blana propriu-zisa.
Exista in jur de trei crescatorii mari de blanuri chinchilla, iar proprietarii lor au parte de castiguri semnificative. Aceste blanuri se vand mai putin in Romania, insa sunt la mare cautare in Ungaria si Germania.
Aceste blanuri chinchilla sunt de culoare gri si au o textura pufoasa, foarte placuta la atingere.
Carnea acestor animale este mai dulce decat cea de iepure si uneori poate fi comercializata de asemenea, dincolo de blana, rotunjind si mai mult veniturile celor care au facut din cresterea acestor animale o afacere. Animalele sunt sacrificate la varsta de opt luni, iar pentru a nu se pata blana, chinchilla sunt ucise prin sucirea gatului.
Afacerea cu blanuri chinchilla este una profitabila si destul de usoara. Animalele sunt mici, nu au nevoie de un spatiu mare in care sa creasca, nu fac zgomot, sunt usor manevrabile si nu lasa un miros neplacut.
Pentru a obtine insa blanuri chinchilla de calitate, dar si pentru confortul animalelor, este nevoie de curatenie permanenta in custi si de sisteme de ventilatie. O haina din blanuri chinchilla valoreaza 50.000 de euro.
Crescatorii de blanuri chinchilla
Crescatorii de blanuri chinchilla cumpara initial un anumit numar de familii, dupa care acestea se inmultesc si incepe procesul de vanzare. De multe ori, firma care livreaza familiile de chinchilla este cea care si cumpara ulterior exemplarele pentru blana.
Practic, crescatorii sunt intermediari, insa profitul lor este unul destul de bun in scurt timp. Investitia initiala in producerea de blanuri naturale se amortizeaza in decurs de cativa ani.
Daca sunt ingrijite corespunzator, aceste animale cresc si se inmultesc relativ repede, iar in timp, un crescator isi poate dubla si chiar tripla numarul de animale. Implicit, si profitul obtinut de pe urma acestor blanuri chinchilla creste.
Pentru industria de blanuri chinchilla, animalele nu sunt vanate, ci crescute, iar numarul de exemplare si profitul pot fi oarecum controlate. Si blana de calitate mai inferioara, provenita de la animale bolnave, se vinde, insa la preturi putin mai mici.