Creativitatea este abilitatea de a gandi in moduri neobisnuite si inovative si nu face referire doar la arta, ci si la stiintele exacte unde este chiar cruciala. Studiile pe acest subiect au scos la iveala faptul ca prin creativitate se dezvolta anumite caracteristici pozitive care ii ajuta pe copii sa aiba vieti fericite si pline de succes.

Din pacate, creativitatea ajunge sa fie in pericol in ultimii ani din cauza abuzului de tehnologie si a programelor zilnice tot mai incarcate. Scriitorul Sandi Schwartz, vorbeste pe site-ul www.modernalternativemama.com despre cum poate creativitatea sa imbunatateasca calitatea vietii copilului.

Iata 6 moduri prin care creativitatea imbunatateste calitatea vietii copilului:

1.Rezolvarea de probleme

In procesul de rezolvare de probleme, creativitatea este unul dintre cele mai puternice instrumente pe care un om il poate folosi. Arta, spre exemplu, ii invata pe copii cum sa gandeasca in moduri cat mai inovative atunci cand iau decizii si rezolva probleme.

Multi experti au cazut de acord ca prin creativitate creierul capata anrenamentul necesar pentru a gandi “outside the box”, abilitatea necesara si foarte utila in multe aspecte ale vietii.

Citeam pe bebecool.ro ca cercetatorii de la Michigan State University au descoperit ca exista o corelatie foarte puternica intre implicarea in actitivitatile care necesitau creativitate si succesul ulterior in viata. Copiii care au fost expusi artelor cand erau mici aveau sanse mult mai mari sa aiba idei inovatoare de afaceri sau sa aduca un aport considerabil in domeniul stiintei si al tehnologiei.

2. Exprimarea emotiilor

Creativitatea si expunerea in domeniul artelor asigura copiilor un climat mental in cadrul caruia exprimarea emotiilor se produce in siguranta si intr-o maniera calma, chiar si daca acestia nu vorbesc. Atunci cand copii au capacitatea de a-si exprima emotiile prin aceasta varianta pot gestiona mai bine emotii precum furia, anxietatea si deprimarea.

3. Concentrarea

Creativitatea ii ajuta pe copii sa se concentreze mult mai eficient pe sarcinile pe care le au de indeplinit, ceea ce este esential pentru performanta lor academica si in cariera. Artistii, spre exemplu ajung sa fie complet absorbiti in munca lor ceea ce se traduce ca o stare de concentrare si eficienta foarte crescuta.

4. Actiunea si perseverenta

Copiii creativi ajung sa dezvolte capacitatea de a fi rabdatori si persereverenti pe masura ce dezvolta noi abilitati si infrunta sentimente de frustrare. Perseverenta este o abilitate critica avand in vedere conditiile de competitivitate din ziua de astazi in care oamenii trebuie sa fie intr-o continua adaptare la schimbare si sa dezvolte noi abilitati.

5. Performantele academice crescute

Copiii care fac parte din programme artistice au mai mult succes academic conform studiului facute de cei de la Stanford University, obtinand scoruri mai mari la examenele finale. Unele dintre realizarile acelor copii includeau chiar si premii acordate in cadrul unor targuri stiintifice.

6. Flexibilitatea

Cei care practica arta sunt cei care intra in contact cu mai multe culturi, stiluri, curente si idei cu care nu sunt familiarizati. Acest lucru ii ajuta sa gandeasca deschis si sa inteleaga ca exista mai multe puncte de vedere. Flexibilitatea in gandire este una dintre acele capacitati necesare pentru supravietuirea in ziua de astazi in conditiile in care schimbarea este inevitabila si rapida.

Astfel, este recomandat sa ii asiguri copilului tau contextul necesar prin care sa isi poata dezvolta creativitatea si celelalte abilitati care vin la pachet cu aceasta. Cu siguranta vei observa imbunatatiri pe masura ce timpul trece si copilul capata din ce in ce mai multa experienta.

Creativitatea este abilitatea de a gandi in moduri neobisnuite si inovative si nu face referire doar la arta, ci si la stiintele exacte unde este chiar cruciala. Studiile pe acest subiect au scos la iveala faptul ca prin creativitate se dezvolta anumite caracteristici pozitive care ii ajuta pe copii sa aiba vieti fericite si pline de succes.

In contextul crizei economice cu care ne-am confruntat in ultimii ani si care a schimbat obiceiurile financiare ale multor persoane, din ce in ce mai multi parinti din Romania sunt constienti ca trebuie sa le ofere copiilor o educatie financiara corecta, care sa-i ajute sa-si gestioneze cu succes finantele personale in viata. Mai mult decat atat, stii ca obiceiurile legate de bani se invata inca din frageda copilarie si ne influenteaza ulterior intreaga viata. De aceea, poate ca te gandesti si tu la ce anume trebuie sa-i spui copilului mic pentru a-i oferi o educatie financiara adecvata.

Si, mai ales, de unde sa incepi aceasta educatie financiara? Inainte de a vorbi despre primul pas in a-i invata despre bani pe copiii mici, te invit, pentru cateva clipe intr-o calatorie in copilaria ta. Atunci cand, impreuna cu alti copii, te jucai de-a magazinul, erai vanzator sau cumparator si trebuia sa gestionezi niste „bani”. Poate ca te amuzi acum cand iti amintesi ca acei bani nu erau altceva decat niste frunze sau niste bucati de foi de hartie, sau fise, sau carti de joc… Atunci, prin aceste jocuri, incepea educatia financiara a ta si a copiilor cu care te jucai. Este binecunoscut faptul ca cei mici invata cel mai bine prin joc. Si aceasta este o recomandare de care ar trebui sa tina cont parintii daca vor ca cei mici sa invete cu drag, sa le placa materiile de studiu.

Primele jocuri cu bani Iar primul pas cu care poti incepe un proces de educatie financiara a unui copil mic, de 3 spre 4 ani, este un joc cu bani. Obiectivul acestui joc este ca baietelul sau fetita sa faca diferenta dintre monede si bancnote si sa perceapa valoarea acestora. Gaseste-ti cateva minute in care sa-i prezinti mai multe monede cu diferite valori. De asemenea, prezinta-i si bancnotele si valoarea lor. Iata 3 joculete simple cu bani pe care le poti face cu un copil de 3-4 ani, familiarizandu-l astfel cu valoarea monedelor si bancnotelor si cu diferenta dintre ele:

  1. Aduna cateva zeci de monede de diferite valori si ofera-i-le copilului intr-un bol pentru a le sorta pe valori.
  2. Propune-i sa numere cate monede de fiecare valoare a gasit.
  3. Roaga copilul sa-ti faca ordine in portofel, aranjand bancnotele in ordine crescatoare a valorii acestora.

In masura in care observi ca celui mic ii plac aceste jocuri, le poti relua si in alte zile. Aceste jocuri au avantajul ca pot fi jucate si in vacanta, fie ca va aflati cu familia la mare, la munte sau in strainatate, unde cel mic va putea juca jocul cu monede straine. In acest fel, copilul se va obisnui sa deosebeasca monedele si va invata sa foloseasca banii. Sau, de ce nu, aceste jocuri s-ar putea vor numara printre joculetele lui preferate?… 🙂

Stii un joc legat de bani pentru copiii mici? Te invit sa-l impartasesti cu noi intr-un comentariu!

De Irina