Ce este vaginita?
Vaginita reprezinta o iritatie la nivelul vaginului sau a vulvei. Este o afectiune foarte des intalnita fiind, de obicei, usor de tratat. Aproape toate femeile pot dezvolta aceasta boala, la un moment dat, in viata.
Ce cauzeaza vaginita?
Vaginita se manifesta prin inflamarea sau iritarea vulvei sau a vaginului. Asta se intampla atunci cand se produc modificari in echilibrul substantelor biologice din interiorul vaginului sau daca exista o reactie la anumite produse iritante. Multi factori pot sa duca la aparitia ei si anume:
- Infectii vaginale;
- Lipsa estrogenului- aceasta poate sa duca la o forma de vaginita numita vaginita atrofica sau atrofie vaginala. Se manifesta prin prezenta unor iritatii, dar fara scurgeri anormale. Ce anume ar putea sa duca la scaderea nivelului de estrogen? Alaptarea, menopauza, probleme la nivelul ovarelor.
- Sex vaginal. Vaginita nu este o infectie transmisa sexual. Dar, uneori, activitatea sexuala poate sa duca la aparitia vaginitei. Chimia naturala a partenerului poate sa schimbe echilibrul florei bacteriene din interiorul vaginului. Actiunea de frecare, anumite tipuri de lubrifianti, jucarii sexuale, dar si prezervativele care nu sunt suficient lubrifiati, pot cauza vaginita.
Cand vorbim de prezervative, se recomanda utilizarea celor din latex care sunt foarte bine lubrifiati. Se pot folosi numai lubrifianti pe baza de apa, cei care contin ulei putand deteriora prezervativele. In cazul in care unul dintre parteneri prezinta alergii la latex, se recomanda prezervativul din poliuretan sau cel din poliizopren.
- Alergii sau iritatii. Alergiile sau sensibilitatea la diferite produse, materiale sau activitati pot cauza si ele vaginita. Lucruri care pot duce la iritatii sunt:
- dusul, deodorante si produse de igiena intima; spermicide;
- absorbante sau tampoane;
- hartie igienica colorata si parfumata; anumite chimicale din detergenti si anumite tipuri de lubrifianti;
- jucarii sexuale facute din materiale nesigure; pantaloni foarte stramti sau lenjerie de corp.
Vaginita recurenta
Unele femei fac foarte des vaginita. In cazul in care suferi de vaginita de 4 ori pe an sau chiar mai mult, se numeste ca suferi de vaginita recurenta. Ai putea sa suferi de asa ceva daca ai diabet sau HIV care pot afecta foarte mult sistemul imunitar. Este posibil sa ai din nou vaginita, daca nu finalizezi tratamentul initial pentru aceasta afectiune.
Care sunt simptomele vaginitei?
Aceste simptome variaza in functie de cauza care a stat la baza declansarii ei. Insa, in general, simptomele includ: vaginul sau si/sau vulva este rosie, iritata, umflata; mancarimi, senzatie de arsura si durere atat la nivelul vaginului, cat si la nivelul vulvei; durere si disconfort in timpul actului sexual; senzatia ca trebuie sa mergi si sa faci pipi mai des decat de obicei; scurgeri care nu sunt normale (sunt fie de culoare alba, fie galbuie si chiar verde in anumite situatii; au un miros puternic, ca de peste. Uneori, se pot gasi chiar si pete de sange). In anumite cazuri, simptomele pot fi extrem de evidente, iar in altele, abia pot fi observate. Iar in anumite situatii, vaginita este asiptomatica. Este o buna idee sa acorzi atentie scurgerilor si modului in care arata si ce miros au, pentru ca este mult mai usor sa identifici daca ai putea sa suferi de vaginita sau de alt tip de infectie.
Este recomandat sa mergi la medicul ginecolog in cel mai scurt timp posibil, pentru a beneficia de un diagnostic cat mai corect si de tratamentul adecvat. Acest aspect este valabil atunci cand observi orice modificare la nivelul organelor sexuale, dar si la cel al ciclului menstrual.